Història

La Unió Musical de Marratxí compleix enguany els seus primers 30 anys d'existència. Es va fundar l'any 1990. Actuant des dels seus inicis com a Banda Municipal de Marratxí, el 25 de novembre d'aquell any, va realitzar el seu primer concert a l'Església de Sant Marçal en homenatge a la festivitat de Santa Cecilia, patrona dels músics, sota la batuta del director fundador Emilio Arnao.

No obstant això, mesos abans d'aquell concert, al febrer, gràcies a l'obstinació personal i institucional del llavors Regidor d'Educació i Cultura de l'Ajuntament de Marratxí, Antonio Montilla Peinado, i del nostre director fundador, es va posar en marxa l'Escola Municipal de Música de Marratxí, un dels principals objectius de la qual era formar als músics que formarien la nostra Banda de Música. 

Així el mestre Emilio Arnao va començar a formar a 5 estudiants de clarinet, 4 saxofons, 2 flautes i 3 percussionistes. Ell es va encarregar d'ensenyar a tocar els instruments a tots els membres d'aquella incipient Banda Municipal. Molts d'aquells primers 14 músics tocaven fins i tot amb els instruments que els proporcionava el propi mestre Arnao, mentre que els primers assajos es realitzaven en el mateix Saló de Plens. Van ser uns principis difícils, amb pocs mitjans, però amb una gran il·lusió i una gran convicció en la creació de la Banda Municipal de Música de Marratxí.

Després del clamorós èxit d'aquell primer concert en el qual es van tocar obres adaptades al nivell de cada músic pel mestre Arnao, van venir molts altres concerts. El projecte de creació i manteniment de la Banda de Música es va convertir en un projecte emblemàtic i representatiu del municipi, en el qual van creure des del principi els ciutadans i els seus representants polítics, sense distinció d'ideologia o tendència política. 

I així, al llarg d'aquests anys, Antonio Montilla va cedir el testimoni a Miquel Coll Cañellas que al llarg de la seva etapa al capdavant de la Regidoria d'Educació va continuar apostant per aquest projecte, ajudant a donar continuïtat i suport a aquest. Miquel Coll va deixar en mans de la Regidora de Cultura Magdalena García Gual la responsabilitat d'impulsar el creixement quantitatiu i qualitatiu de la Banda Municipal de Música i de l'Escola Municipal de Música. Posteriorment, la responsabilitat ha anat caiguent en mans de Xisco Ferrà i actualment de Josep Tomàs Ramis. 

I, al costat d'ells com a màxims responsables de la cultura i educació de Marratxí, els nostres alcaldes sempre han sabut estar a l'altura de les circumstàncies, per als quals la Banda Municipal de Música sempre ha estat un projecte prioritari que era necessari cuidar i secundar. 

Aviat es va veure la necessitat de comptar amb un local d'assajos adequat i adaptat a una Banda de Música, que dia a dia anava augmentant el número dels seus membres. Així, en 1991, la Banda es trasllada oficialment a l'antic Edifici Erica, en el qual va tenir la seva primera seu. Durant diversos anys la seu s'ha situat en les instal·lacions de l'Aeròdrom de Son Bonet fins que l'any 2013 la Banda, juntament amb l'Escola de Música, van tornar a un renovat edifici municipal multiusos en el nou i modern edifici de Erica, a l'espera de l'anhelat Auditori de Marratxí, la construcció del qual ja ha estat aprovada per l'Ajuntament i en el qual se situaran tant la Banda com l'Escola de Música i que a més servirà com a saló de concerts.

Han estat anys de creixement quantitatiu i qualitatiu en tots els sentits. Anys en què el paper d'Emilio Arnao i els seus col·laboradors ha estat fonamental per a aconseguir un completíssim arxiu de partitures, que permeten que la Banda tingui un repertori ampli i actualitzat en tot moment. Any rere any, hi ha hagut una planificació sistemàtica de compra d'instruments musicals, que han fet que, ara com ara, la Banda Municipal de Música de Marratxí posseeixi un important inventari d'instruments.

Anys en què s'ha consolidat una important oferta educativa que es basa en una forta formació en llenguatge musical i una sòlida formació instrumental de la qual s'encarrega un excel·lent equip de professors i músics especialistes en les diferents famílies d'instruments, i que amb el seu bon fer contribueixen a oferir una formació musical de qualitat als futurs membres de la Banda Municipal de Música.

La Banda, des de la seva fundació fins ara, ha arribat a tenir una plantilla de més de 60 músics. Ha intervingut en centenars de concerts en el municipi de Marratxí i en els diferents pobles de tota Mallorca. Ha realitzat, entre actes populars, cercaviles i concerts, més de 300 actuacions convertint-se en l'element imprescindible en moltes festes i principals esdeveniments socials i culturals que Marratxí celebra al llarg de l'any: festes de Sant Marçal, Fira de Tardor, Fira del Fang, Hivern Cultural... Des de fa uns quants anys la seva presència ha estat reclamada per a participar en les Falles de València.

Al juliol de 2012, la banda es va traslladar fins a Sant Joan (Alacant) on va participar en el XXXIII Festival de Bandes de Música organitzat per la Societat Musical La Paz de Sant Joan, realitzant un concert-homenatge al compositor Rafael Talens. Durant la primavera de 2013 es desplaça fins a Dénia on realitza un concert participant en la celebració del LV Aniversari de la Fundació de la Banda de Música de Dénia. 

Al maig de 2014 va actuar a Eivissa, en la localitat de Santa Eulària del Riu, juntament amb la banda local, oferint un concert amb motiu de l'inici de la temporada turística. A l'octubre de 2014 de nou es desplaça a Dénia per a oferir un concert amb motiu de la celebració del X Aniversari de la Fundació Balearia i a l'octubre de 2015 va actuar as Mercadal (Menorca), oferint un Concert amb la banda local. 

A l'octubre de 2016 la Banda va realitzar una petita gira a Alacant, oferint concerts en les localitats de Benissa i Benidorm. En 2017 el destí de la Banda va ser la capital del Túria, oferint un cercaviles i un concert juntament amb la Banda de l'Ateneu del Port i a l'octubre de 2018, la Banda va actuar en les festes patronals de Girona juntament amb la banda local. El seu darrer desplaçament va tenir lloc el passat Maig de 2019 en el que la banda es va traslladar a Castelló per oferir un concert amb la Unió Musical Alquriense. 

Un altre aspecte pel qual destaca especialment la Banda de Marratxí és pel seu caràcter solidari. Al març de 2013 va oferir un concert extraordinari per a recaptar fons en benefici de la Tricotiodistrofia. L'acte va tenir una especial transcendència a nivell insular i van acudir al concert representants de les diferents administracions tant local com autonòmica. En 2015 es va oferir un nou concert benèfic, en aquesta ocasió en benefici de Alvaro Díaz, afectat per Distròfia de Emmery Dreyfuss Autosòmica Recessiva; en 2016 els destinataris del concert benèfic han estat els afectats per l'Esclerosi Múltiple, representats per la seva associació balear ABDEM i al maig de 2017, es va oferir un nou concert benèfic, en aquesta ocasió a benefici de ASPANOB, Associació de pares de nens amb càncer de Balears. Avui dia el Concert Solidari de la Banda Municipal de Música de Marratxí s'ha consolidat com un referent dins del panorama musical mallorquí, havent continuat en la seva incessant labor d'ajuda a col·lectius necessitats, de manera que els nous concerts han estat:

  • Juny de 2018: V Concert Solidari a benefici de Fundació Inedithos - Intervenció per a la Inclusió Educativa i Tecnològica en Pedagogia Hospitalària.
  • Juny de 2019: VI Concert Solidari a benefici de "My Little Angel by Emma" - Síndrome de Angelman.
  • Maig de 2022: VII Concert Solidari a benefici de "Fundación Escribano"

La nostra banda ha estat dirigida pel seu fundador Emilio Arnao Gómez, per Raquel Gómez Moreno, entre 2005 i 2011 i per Rafael García López entre 2011 i 2014.  


Des de Gener de 2015 el seu director és Silverio Duato Castillo. Silverio Duato va iniciar els seus estudis d'Oboè en el Conservatori Professional de Palma per a després cursar els estudis superiors sota els ordes de Francisco Castelló (Catedràtic del Conservatori del Liceu i Oboè solista de l'Orquestra del Teatre del Liceu de Barcelona). Va ampliar posteriorment estudis amb Francisco Salanova, Eduard Martínez i Luk Collenes.

En 1992 es va incorporar com a Oboè solista en la Banda Municipal de Palma, havent intervingut fins a l'actualitat en infinitat de concerts juntament amb nombroses agrupacions musicals de prestigi, així com amb algunes de les corals més conegudes del panorama musical. En 1997 va iniciar els seus estudis de Piano, Composició i Direcció amb els professors Ireneusz Jagla, Josep Prohens i Adam Ferrero. A continuació va ampliar els seus estudis de Direcció a València amb Alvaro Albiach, Luis Sanjaime Messeguer i Pablo Sánchez Torrella i posteriorment a Barcelona amb Manel Valdivieso i Antoni Ros-Marbà. A més, ha realitzat diversos cursos de Direcció Orquestral amb els mestres Philippe Bender i Geofrey Simon.

Destaca també la seva incessant labor pedagògica com a professor d'Oboè, Llenguatge Musical, Harmonia i Anàlisi. A més, té una dilatadíssima experiència professional com a Director de Banda, havent dirigit les Bandes de Son Servera, Sant Llorenç des Cardessar, Santanyí, Unió Artística de Montroi (València), Orquestra de Calahorra (La Rioja), Orquestra "Edward Grieg", a més de diversos grups de cambra en els diferents cursos internacionals en els quals ha intervingut.

El President entre 1990 i 2011 va ser Antonio Ramírez Gamarra, qui a la vegada actuava com a trompetista. Des del mes de maig de 2011, Josep Salvà Grimalt, saxofon tenor, ocupa la presidència. 

L'any 2015 la Unió Musical de Marratxí va celebrar el seu XXV Aniversari. Per a commemorar aquesta especial efemèride es van dur a terme una sèrie d'iniciatives amb la intenció d'incrementar l'activitat i la presència de la banda no tan sols a nivell insular, sinó també a nivell nacional, tot això amb l'objectiu que la Banda de Música de Marratxí es converteixi en un referent dins del panorama musical de les Illes Balears.

Així doncs, l'any 2015 va arrancar el Conjunt Instrumental de l'Escola de Música i en breu el farà el Cor de la Unió Musical de Marratxí, formats tots dos pels joves talents de l'Escola de Música que lluiten per passar a integrar la Banda de Música de Marratxí; d'altra banda, s'ha incrementat l'oferta de l'Escola de Música, donant pas a la corda amb instruments com el Violí, el Violoncel i la Guitarra; es crearan petits grups de cambra, la qual cosa dotarà a la Banda de major mobilitat i permetrà oferir petites actuacions per a les quals no es requereix la presència de tota la Banda i acudir a major nombre d'actes.


Un altre important pas endavant de la banda en la seva contínua progressió va tenir lloc a partir de l'any 2019 moment a partir del qual es van començar a oferir concerts amb importants directors i compositors de renom a nivell nacional i internacional.

D'aquesta manera, al juliol de 2019 la banda va oferir un concert sent dirigida pel Director i Compositor valencià Salvador Luján. Posteriorment, al febrer de 2020, va ser l'internacional Ferran Ferran el que es va desplaçar a l'illa per a oferir un fantàstic concert dirigint a la Banda de Marratxí i més recentment, al Febrer de 2022 la banda ha tingut el privilegi de poder oferir un concert dirigit per José Alberto Pina.